Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου είναι χαρακτηρισμένο από το κράτος με Προεδρικό Διάταγμα ως Μεταβυζαντινό Μνημείο. Από τα νέα δεδομένα που έχουμε, έπειτα από εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης, ο Ναός χρονολογείται ότι υφίσταται πριν από το 1750.
Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό αντικείμενο του Ναού είναι το περίτεχνο και μοναδικό στο είδος του ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ήδη από το 2014 δόθηκε για συντήρηση το πάνω μέρος του τέμπλου, με τον Σταυρό, τα λυπηρά και τον δράκο στη βάση τους, που ανέδειξε τα έντονα χρώματα και το φύλλο χρυσού με το οποίο είναι καλυμμένο. Τον Ιούνιο του 2017 έγινε η αποσυναρμολόγηση όλου του υπόλοιπου μέρους του τέμπλου, για να γίνει η πλήρης και ολοκληρωτική συντήρησή του από την εταιρία Artis Gilding and Restoring.
Ήδη πριν, αλλά κυρίως κατά την αποσυναρμολόγηση, φάνηκε η μεγάλη ζημιά που υπέστη το τέμπλο από τα ξυλοφάγα έντομα, από την υγρασία (κυρίως στη βάση του), από την κακή μεταχείριση (καρφιά παντού, σπασμένα τμήματα), την κακή συντήρηση (9 στρώματα λαδομπογιάς) και από το σκέβρωμα που υπέστη μέσα στο χρόνο με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
Πέρα από τις εργασίες συντήρησης του κεντρικού και βόρειου τμήματος, υπάρχει η ανάγκη ανακατασκευής πάνω στα προϋπάρχοντα ξυλόγλυπτα πρότυπα, τόσο του κάτω μέρους του τέμπλου (βάση), που είχε καταστραφεί λόγω υγρασίας και αντικαταστάθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από απλά ξύλα και τάβλες, όσο και του νότιου τμήματος, που για άγνωστο λόγο δεν ήταν ίδιο με το υπόλοιπο τέμπλο, αλλά επίσης κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με απλά ξύλα και τάβλες.
Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, το εν λόγω έργο ήταν απολύτως αναγκαίο να γίνει, γιατί κάποια στιγμή θα κατέρρεε. Κρίθηκε λοιπόν απαραίτητη η αποσυναρμολόγηση και η συντήρηση από ένα από τα πιο έμπειρα συνεργεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ή και πανευρωπαϊκά και η ανακατασκευή τμημάτων από μία επίσης σύγχρονη και αξιόπιστη εταιρία κατασκευής ξυλόγλυπτων εκκλησιαστικών αντικειμένων.
Ζητάμε, λοιπόν, τη στήριξή σας γι’ αυτό το έργο, που έχει ένα μεγάλο κόστος, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα μας αποζημιώσει. Διότι πέρα από το αισθητικό μέρος που θα προκαλεί δέος και κατάπληξη, θα δώσουμε τουλάχιστον άλλα 500 χρόνια ζωής σε ένα έργο τέχνης που εάν δεν γινόταν άμεσα η συντήρησή του θα κατέρρεε.
Και μην ξεχνάμε, ότι δύο γενιές θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στην ιστορία του Ναού και του τόπου: Η γενιά που έφτιαξε αυτό το υπέροχο τέμπλο και η γενιά που το ανακαίνισε.